Održavanje parketa

Svakodnevno održavanje  parketa isto je kao i za većinu drugih drvenih podova. Osnovni metod čišćenja je usisavanje poda, kao i brisanje vlažnom, dobro oceđenom krpom. Za još bolje rezultate kod redovnog dnevnog održavanja,  potrebna su sredstvo za čišćenje , koje rastvoreno u vodi još efikasnije štiti pod od raznih vrsta nečistoća.

 Po potrebi ili periodično možemo koristiti  sredstva koja  dubinski čisti parket i vraća sjaj pohabanoj površini poda. Intenzitet primene ovih sredstava određen je pre svega frekvencijom upotrebe poda, kao i merama svakodnevne zaštite i održavanja.

Pesak, nečistoća i voda su najveći neprijatelji svakod drvenog poda. Dobri otirači ispred i unutar ulaznih vrata smanjiće potrebu čestog održavanja ugrađenog parketa. Nameštaj na koji se postave zaštitne podlođke smanjiće rizik od neželjenih tragova i ogrebotina na podu. Sve prosute tečnosti po parketu treba u najkraćem mogućem roku ukloniti sa površine parketa.

Sve mrlje i tragove na parketu moraju biti uklonjene odmah, pre nego što se osuše ili očvrsnu!U tabeli dole pogledajte najčešće vrste mrlja i metode (sredstva) za uklanjanje:

Mrlje i tragovi

Način uklanjanja

Voće, mleko, kremovi, pivo, vino, kafa, čaj, sok i ostala pića

Voda i blag deterdžent

Pasta za obuću, ulje, katran, asfalt, crni tragovi od đonova obuće

Alkohol

Mastilo, ugljen, ruž za usne, očvrslo lepilo

Metil-alkohol

Krv

Hladna voda

Multimedia WorkshopMoj web sajt